Alkohol jako rizikový faktor vzniku rakoviny
Alkohol, bez ohledu na množství nebo jeho kvalitu, je rizikovým faktorem pro vznik onkologického onemocnění. Neexistuje bezpečné množství, protože jakékoliv množství je rizikem. Ale čím méně alkoholu, tím je riziko nižší.
Alkohol působí na naše buňky a ty pak nemusí fungovat správně, což zvyšuje riziko jejich poškození.
Alkohol způsobuje 7 různých onkologických onemocnění a jeho vliv na vznik dalších se zkoumá. Nejčastěji je spojován s rakovinou v ústech, krku, jícnu a v játrech. Rizika zhoršuje i kouření.
Alkohol během léčby může působit na hladinu estrogenu, interagovat s léky nežádoucím způsobem, dráždit sliznici úst a komplikovat mukositidu.
Lidé s onkologickým onemocněním, v léčbě, i po jeho překonání pijí alkohol také. Stejně jako všichni ostatní.
Zdroje a užitečné odkazy: